ИНТЕЗИО е компания, създадена от Йовко Ламбрев и Ан Фам през 2013 година с цел да обедини опита им в технологиите, търговията и услугите и да предложи достъпни и проверени решения на малкия и средния бизнес.

Йовко ЛамбревАн Фам

ИТ архитект

Имам зад гърба си повече от 10 години работа за едни от най-големите технологични гиганти като IBM и Siemens. Най-големият ми успешен международен проект беше участието ми в инфраструктурна миграция за корпорацията Coca Cola на територията на 26 държави (около 70 локации сред тях). Случи се така, че водих и отговарях за инсталацията на единствения в България (и в югоизточна Европа) IBM BlueGene/P суперкомпютър. Миналото ми на програмист и системен и мрежови администратор, познанията ми за различни платформи, комбинирани с уменията ми на софтуерен и инфраструктурен архитект, brand manager и търговец дава в резултат многопрофилност, която ми позволява да водя и осъществявам проекти за хибридни решения от различен мащаб, влизайки в различни роли и обхващащи темата от различни гледни точки.

Предприемач

Първата си компания стартирах през 1998 г. – тя вече не съществува. Оттогава насам общият брой на основаните от мен компании е четири, с две от които съм ангажиран и до днес. Считам последните 4 години от времето ми в IBM като най-успешното ми бизнесучилище. Отговарях пряко за бизнес, възлизащ средно на около 4 милиона щ. дол. годишен оборот. Най-голямата ми сделка, осъществена с лично мое участие и като търговец, и като ИТ архитект, бе за 10,9 милиона щ. дол. list price. В края на 2010 година предпочетох да съм дребен предприемач с идеята да съм по-близо до клиентите си и заради свободата сам да редя дневния си ред, но ежедневно следвам наученото от големия корпоративен свят и най-вече да избягвам грешките му.

Компаниите ми се занимават с услуги и консултации, разработка на мобилни и уеб приложения, дигитално книгоиздаване и онлайн платформи за софтуер като услуга (SaaS) и бизнес.

Фотограф

След света на компютрите и интернет, фотографията е следващата ми най-голяма страст. Хронологично погледнато обаче е първата. Започнах да снимам от дете – с фотоапарати и кинокамери. Проявявах сам черно-белите си фотографски и кинофилми. През годините задълбочих любовта си към фотографията до маниакалност. Имах собствено студио (и оборудване за две). След това се влюбих в компактните системи и особено Fujifilm X и strobist техниките. Оттогава се радвам на минимализма в техниката и мобилността си като фотограф. Любимите ми теми са женският портрет и уличната фотография. От време на време организирам тематични семинари и уъркшопове за тесен кръг от хора, запленени от фотографията.

Считам, че силата ми е в това да комбинирам гледните точки на технологичния експерт и бизнес човека в себе си.

Отделно, че опитът ми в компютърните технологии е толкова широкопрофилен (от софтуерен инженер до инфраструктурен архитект), че мога да обмислям детайлите и да говоря на един език с различните тесни специалисти в почти всяка ИТ област.

Иновациите ме опияняват, но в същия момент овладявам залитанията си с прагматичността на рационалното мислене, защото това, че една идея е страхотна и революционна като технологичен потенциал, все още не я прави такава и в действителност.

За да бъде приета от пазара една идея или дори да има само бутиков успех, често означава, че трябва да носи много повече от революционност в себе си. Балансираният микс от полезност, ползваемост, простота и елегантност, а често и забавление, е ключов за успеха на повечето проекти, независимо дали са предназначени за крайни или корпоративни потребители.

Често използвам софтуерни компоненти или платформи с отворен код (open source software) заради стабилността и гъвкавостта, която предоставят. Вярвам в хибридните системи и решения, в които се внедряват доказали се с времето компоненти, всеки от който е на мястото си, където е силата му.

Перфектните технологии нямат смисъл ако не правят хората щастливи, ако не се превъплъщават в продукти и услуги, които правят живота или общуването ни по-лесно и пълноценно.

А смисълът се носи от съдържанието, не от инструментите. Бъдещето ни е свързано със съдържанието в цифров вид – електронните книги и списания, дигиталната телевизия и кино (on demand), фотографията, музиката.

Новите медии са изцяло част от интернет. Новите хора също. Това е, което ми е любопитно да наблюдавам и сбъдвам едновременно…