"Фишинг" (phishing), но не, не отиваме за риба, нас ни ловят като риби...

"Фишинг" (phishing), но не, не отиваме за риба, нас ни ловят като риби...
Photo by Andre Lafuente / Unsplash

Фишингът (phishing) е вид атака в интернет, при която недобросъвестни хора се опитват да измамят и подмамят потребители, за да получат лична информация като потребителски имена, пароли, финансови данни и/или друга чувствителна информация. Често тези атаки се извършват чрез електронни съобщения, изглеждащи автентични и легитимни, които се изглеждат като да са от доверени организации или лица, вкл. държавни органи и институции.

Фишинг атаките могат да се осъществят чрез електронна поща (познати като фишинг имейли), социални мрежи, мобилни приложения или уебсайтове. Често се използват методи на манипулация и социално инженерство, за да се убедят потребителите да предоставят своите лични данни. Тези атаки се базират на липса на осведоменост и доверие на потребителите, които може да бъдат измамени да предоставят своите данни.

Целите на фишинг атаките са разнообразни. Те могат да включват кражба на финансова информация, идентичност или достъп до онлайн акаунти. След като злонамерените хора получат достъп до тези данни, те могат да ги използват за незаконни дейности като измами, кражби или използване на личните данни за извършване на престъпления.

За да се предпазят от фишинг, потребителите трябва да бъдат внимателни при отварянето на електронни съобщения или линкове, особено ако се изисква предоставяне на лични данни. Винаги трябва да се проверява автентичността на източника, да се използват силни пароли и да се актуализират редовно. Допълнително, антивирусни програми и сигурни браузъри могат да помогнат в борбата с фишинг атаките, като разпознават и блокират вреден софтуер и уебсайтове.

Свържете се със специалистите на ИНТЕЗИО, за да научите повече за уязвимостта на Вашия бизнес и да получите предложение за защита.