Рансъмуеър (Ransomware)

Рансъмуеър (Ransomware)
Photo by Muha Ajjan / Unsplash

Ransomware е вид зловреден софтуер (mallware), който има за цел да блокира или криптира достъпа до компютърни системи или данни и изисква от потребителя или организацията заплащане на откуп, за да бъде възстановен достъпът или данните.

Когато компютърната система е заразена с ransomware, зловредният софтуер шифрира или блокира файловете на жертвата, правейки ги недостъпни. След това се появява съобщение, често във формата на измамна предупредителна бележка, която изисква плащане на откуп за разкодиране на данните или възстановяване на достъпа. Плащането на откуп обикновено се изисква в криптовалута, като например Bitcoin, което прави транзакциите трудно проследими.

Ransomware атаките обикновено се разпространяват чрез фишинг имейли, вредни уеб страници, заразени изтегляния на приложения или чрез използване уязвимости в операционната система или приложенията. Те представляват значителна заплаха за отделни потребители, бизнеси и дори за големи организации.

За да се предпазят от ransomware, потребителите и организациите трябва да прилагат няколко важни мерки за киберсигурност, като редовно актуализират операционната система и софтуера, инсталират антивирусна защита, избягват непознати източници и фишинг атаки, редовно правят резервни копия на данните си и обучават потребителите за осведоменост относно киберзаплахите.

Свържете се със специалистите на ИНТЕЗИО, за да научите повече за възможните решения и инструменти за успешна защита от ransomware атаки.